В Україні 9 березня 2019 року святкується 205-та річниця із дня народження видатного українського поета і письменника Тараса Григоровича Шевченка.

Його збірка "Кобзар" вважається основою сучасної української літератури. Він був символом національного духу і надихав патріотів протягом десятиліть.

Маловідомі факти про українського Кобзаря

Тарас Шевченко намальований на придністровських грошах. Ще в 1995 році на невизнаній території Молдови було введено банкноту 50 рублів. На ній зобразили Богдана Хмельницького і пам'ятник Тарасу Шевченку. А в 2002 році з'явився новий дизайн - з портретом Шевченка.

Тарас Шевченко є на Меркурії. У 1973-1975 роках на планеті знайшли кратери різних розмірів, які назвали їх на честь художників, музикантів, письменників і поетів. Один з 300 кратерів названо Тарас Шевченко.

Творіння Шевченка перекладено мовою есперанто. Всього в світі існує більше 100 перекладів поезії Шевченка, в тому числі арабською, японською та навіть на есперанто.

У Тараса Шевченка є дві могили. Спочатку його поховали в Петербурзі, на Смоленському кладовищі. А через два місяці труну з тілом покійного перевезли на батьківщину, до Канева.

Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути цікаву книжкову виставку "Вчитайся, вслухайся в Шевченкове слово!".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.