Малевич Казимир Северинович народився 23 лютого 1879 року в Києві, помер 15 травня 1935 року в Ленінграді. Художник-авангардист, педагог, філософ і теоретик мистецтва. Малевич є засновником супрематизму, одного з перших проявів абстракціонізму в новітній історії людства.

У світі існує тільки два полотна, які навіть далекі від мистецтва люди впізнають безпомилково – це «Джоконда» Леонардо да Вінчі і картина «Чорний квадрат» авторства Казимира Малевича. Автор останньої картини народився і дорослішав в Україні, а зарахування його до пантеону знаменитих представників тієї чи іншої країни є питанням дискусійним навіть через багато років після смерті самого живописця.

Малевич незмінно входить до списку найбільш суперечливих художників. Одні люди вважають його генієм, їх опоненти лають живописця за примітивізм і відсутність фантазії. У будь-якому випадку, хоча творчість художника є предметом суперечок, сучасники його пам'ятають і захоплюються яскравими роботами. Інтерес до особистості і полотен Малевича не вщухає з часом, що є свідченням важливої ​​історичної ролі художника.

Живописцем свого часу Казимир Малевич став для того, щоб за допомогою написаних полотен поставити перед людством головні питання. Картини художника запитують, яким має бути мистецтво майбутнього, яким способом краще за все відобразити суть речей. Малевич запитує, що чекає людство в точці, до досягнення якої прагне нескінченність, і як досягти межі нуля, за перетином якої знаходиться початок усього.

До 140-річчя від дня народження Казимира Малевича завідуюча сектором культурно-просвітницької роботи Катерина Ганжа підготувала тематичний список "Художник в квадраті".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.