Cправжній сік індоєвропейської традиції, нектар світової культури... Український фольклор - це Всесвіт з тисячолітніми образами, сакральними жестами, священною і цілющою символікою, мовою, атмосферою.

Унікальність і неповторність українського фольклору відображена в обрядових піснях і козацьких думах, танцях, приказках і прислів'ях, народних казках тощо. Це правікова спадщина і духовність, яка навчає мудрості та лікує душу. Вивчаючи фольклор, люди черпають натхнення та життєву силу, спокій, настрій.

Дуже чітко виражене язичницьке коріння українського фольклору. Обрядова, ритуальна частина фольклору українців сповнена елементами міфології та давніх вірувань. Перелесники, мавки і чугайстри, водяники, вовкулаки, скарбники, лісовики, домивики та багато-багато інших створінь є дійовими особами українських байок, а їхні герої є носіями магічної сили. Все це повстає з сивої глибокої давнимни, з віків народної пам'яті і уяви. Наші предки вірили в душу людини як початок усіх початків та славили вічний всеохоплююсчий зв'язок видимого з невидимим, божественного і мирського. Вони не відділяли і не розривали ніколи цього зв'язку, а тому жили у ладу з самими собою та оточуючим світом.

Кожен етап життя українця супроводжувався піснею та обрядом. Співали побутові, ритуальні, весільні, обжинкові, поминальні, колискові та інші пісні. Саме тому, українська мова - наймилозвучніша в світі.

І у важкі часи для нашого народу, неустанно лилася творчість з народного джерела. Безцінними коштовностями українського фольклору є балади кобзарів, які розповідають про історичну долю українського народу, військові походи полководців і отаманів, козацьких ватажків, про їх перемоги і невдачі в боях.

Загалом, фольклор виражає усю квітучість, різнобарвність та архаїчність української душі. Це справжній скарб, який необхідно зберігати та передавати з покоління у покоління.

Джерело: http://spadok.org.ua/folklor/blog

Запрошуємо до абонементу художньої літератури переглянути книжкову виставку "Український фольклор – це Всесвіт з тисячолітніми образами".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.