Сьогодні, 21 лютого, відзначають Міжнародний день рідної мови (International Mother Language Day). Це свято було встановлено з метою розвитку різних мов і культур.

Міжнародний день рідної мови був встановлений 17 листопада 1999 року Генеральною конференцією ЮНЕСКО. Відзначати його почали з 2000 року щорічно, дата – 21 лютого.

 

Дата для цього дня – 21 лютого, була вибрана не випадково і пов'язана з подіями, що відбулися більш ніж півстоліття тому в Дацці (столиця Бангладеш). У 1952 році студенти вийшли відстоювати свою рідну мову бенгалі, вимагали визнати її однією з державних мов країни. Студенти були вбиті поліцейськими в цей же день.

Наразі у світі існує близько шести тисяч мов. Проте, за оцінками ЮНЕСКО, половина з них зовсім скоро можуть втратити останніх носіїв.

Кожна мова унікальна і відкладає особливий відбиток на його носіїв.

У 2003 році Генеральний директор ЮНЕСКО сказав: "Чому стільки уваги приділяється рідній мові? Тому що мови становлять неповторне вираження людської творчості в усьому його розмаїтті. Як інструмент комунікації, сприйняття і роздумів, мова також описує те, як ми бачимо світ, і відображає зв'язок між минулим, сьогоденням і майбутнім. Мови несуть сліди випадкових зустрічей, різні джерела, з яких вони насичувалися, кожна згідно зі своєю окремою історією. Рідні мови унікальні в тому відношенні, яким вони накладають відбиток на кожну людину з моменту народження, наділяючи її особливим баченням речей, які ніколи насправді не зникнуть, незважаючи на те, що згодом людина оволодіває багатьма мовами. Вивчення іноземної мови — це спосіб познайомитися з іншим баченням світу, з іншими підходами".

Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути книжкову виставку "Мова – це час, це минуле й сучасне народу".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.