Чарлз (Чарльз) Ро́берт Да́рвін (англ. Charles Robert Darwin; 12 лютого 1809 — 19 квітня 1882) — англійський науковець, що створив теорію еволюції і запропонував разом з Альфредом Расселом Воллесом принципи природного добору. Після досліджень у Південній Америці і на Галапагоських островах, де він був під час навколосвітньої подорожі на кораблі «Бігль» 1831–1836, Дарвін опублікував книгу «Походження видів шляхом природного добору», в якій пояснював еволюційний процес принципами природного й статевого добору. Його теорія викликала жорстокі суперечки, оскільки, на думку деяких людей, суперечила Книзі Буття Біблії (див. Креаціонізм).

Чарлз Дарвін жив в епоху бурхливого суспільного розвитку, коли природознавство було на піднесенні, а в науці здійснювались важливі відкриття. Він не мав систематичної біологічної освіти (два роки навчався на медичному факультеті в Единбурзі, а потім перейшов до Кембриджського університету, де в 1831 році закінчив богословський факультет), але дуже захоплювався природничими науками, цілеспрямовано вивчав спеціальну літературу, займався колекціонуванням, мисливством, брав участь в експедиційних дослідженнях геології, фауни, флори окремих районів Англії, був спостережливим, занотовував бачене і намагався дати йому раціональне пояснення. Він зблизився з такими відомими науковцями, як зоолог Грант, ботанік Генслоу, геолог Седжвік. І не дивно, що, коли виникла потреба рекомендувати досвідченого натураліста до складу експедиції, Генслоу назвав саме Чарлза Дарвіна, який мав достатні природничі знання і навички польового дослідника.

  • Племінник Дарвіна, засновник соціометрії, англійський антрополог Френсіс Гальтон у книзі «Спадковість генія», між іншим відзначив, що Чарлз Дарвін є нащадком київської княжни Анни Ярославни. Френсіс Гальтон пояснював мудрість британського природознавця тим, що Дарвін походить від найрозумнішої жінки свого часу — королеви Анни, доньки Ярослава Мудрого.
  • 17 квітня 2008 року відкрито вільний та необмежений доступ у мережі Інтернет до архіву Чарлза Дарвіна, котрий зберігається в Кембриджському університеті. Цей архів (90 тисяч документів) передали університету нащадки дослідника в 1942 році.
  • На честь ученого назвали вид приматів, котрий існував в еоцені — Darwinius masillae.
  • Карл Маркс мав намір присвятити Дарвіну другий том «Капіталу», але Дарвін відмовився від цієї пропозиції.
  • На честь вченого назвали астероїд 1991 Дарвін.
  • Чарлза Дарвіна зобразили на британській банкноті номіналом 10 фунтів.
До 210-річчя від дня народження Чарльза-Роберта Дарвіна завідуюча сектором культурно-просвітницької роботи Катерина Ганжа підготувала тематичний список "Людина, що сколихнула світ...".

 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.