Адам Бернард Міцкевич (пол. Adam Bernard Mickiewicz; біл. Адам Міцкевіч; лит. Adomas Bernardas Mickevičius; 24 грудня 1798, селище Заосся (нині Брестська область, Білорусь) біля Новогрудок — 26 листопада 1855, Стамбул) — один із найвидатніших польських поетів, засновник романтизму у польській літературі, діяч національно-визвольного руху. Засновник польської романтичної драми.

У Західній Європі його порівнюють з Байроном та Ґете. Під час свого життя у Парижі був професором Слов'янської літератури в Колеж де Франс. В основному відомий як автор поетичної новели «Дзяди» (пол. Dziady) та національного епосу «Пан Тадеуш» (пол. Pan Tadeusz), який вважають останнім великим епосом шляхетної культури Речі Посполитої. Також його вважають національним героєм Польщі.

Творчість Адама Міцкевича відома в Україні з 20-30-х років XIX століття завдяки перекладам і переспівам Петра Гулака-Артемовського, Левка Боровиковського, Опанаса Шпигоцького. Поезією Адама Міцкевича захоплювався Тарас Шевченко. Згодом його твори переклали Іван Франко, Леся Українка, Максим Рильський, Микола Бажан, Андрій Малишко, Іван Драч, Борис Тен, Леонід Первомайський та інші. Переклад архітвору Міцкевича, великої епічної поеми «Пан Тадеуш», який здійснював Максим Рильський від середини 1930-х до початку 1960-х років, одноголосно визнаний фахівцями за найкращу інтерпретацію поеми іншою мовою.

До 220-річчя від дня народження Адама Бернарда Міцкевича завідуюча сектором культурно-просвітницької роботи Ганжа Катерина підготувала тематичний список "Найсвященніша та найпрекрасніша легенда Польщі".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.