Є у вересні особлива дата – 30 вересня. Саме у цей день, починаючи з 1998 року згідно з Указом Президента України, бібліотечні працівники відзначають своє професійне свято – Всеукраїнський день бібліотек. Ми пишаємося тим, що маємо це свято як вияв глибокої поваги до нашої праці, як визнання державою суспільної значимості бібліотек, що стали однією з найважливіших складових частин інформаційної структури суспільства.

Сучасна бібліотека – це не просто книгозбірня, а й відкритий кожному безмежний інформаційний світ; це храм духовності, до якого завжди можна прийти не тільки в пошуках істини, а й за розрадою, прагненням досягти душевної рівноваги. Для більшості людей бібліотеки – це частина їхнього життя. Тому 30 вересня – це свято всіх причетних до закладів культури і освіти, для всіх, хто любить книгу і хто присвятив своє життя подвижницькій праці на ниві просвіти.

Кажуть, покажіть нам свої бібліотеки, і ми скажемо, що являє собою держава, у якій ви живете. Оскільки бібліотека – це точка опори, на якій будується простір культурного суспільства. У кожній країні в різні періоди бібліотеки виконували важливу духовну місію – бути дзеркалом і пам'яттю народу, держави.

Історія бібліотек невіддільна від історії України. Бібліотеки Ярослава Мудрого і Острозької колегії, Києво-Могилянської академії і Києво-Печерської Лаври, церковні та світські, приватні та публічні, університетські та земські, – сотні книгозбірень завжди були підмурками нашої національної духовності.

Почалося ХХI століття – століття великих очікувань. Можливо, нехай повільно, але позитивні зміни, що відбуваються, торкнуться і нас... Всеукраїнський день бібліотек – наше професійне і всенародне свято – відзначається восени, коли має завершатися формування бюджету країни на наступний рік, і ми, представники культури, з надією прислухаємося до бюджетних дискусій у нашому парламенті.

Розвиток і впровадження нових інформаційних технологій у діяльність закладів освіти і культури здійснюється відповідно до Національної програми інформатизації. Важливою умовою цього процесу, зокрема у бібліотечній сфері, є інтеграція бібліотечно-інформаційних ресурсів на всіх рівнях.

Бібліотеки як скарбниці знань та інформації активно впливають на процеси розвитку економіки, науки, освіти, культури. Забезпечення вільного доступу до інформації та реалізації права людини на її одержання проголошуються однією з найголовніших функцій цих закладів у Законі України «Про бібліотеки і бібліотечну справу».

Святкування Всеукраїнського дня бібліотек збігається з відзначенням іменин Віри, Надії, Любові. Тож бажаємо колегам, щоб їхні серця завжди були сповнені цими високими почуттями, а всіх шанувальників книги запрошуємо у бібліотеки!


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.