27 липня 1853 р. народився В.Г.Короленко – письменник, правозахисник, громадський діяч. У переступні часи царського гніту і більшовицького терору він безстрашно підносив голос на захист свободи, демократії й людських прав.

Короленко любив Україну і завжди прагнув повернутися до рідного краю. Захищав українські культуру та мову, підтримував українських письменників. Близько товаришував із Панасом Мирним, Павлом Грабовським, Михайлом Коцюбинським. У багатьох своїх творах звертався до теми України, її людей, історії, природи. 1900 р. Короленко повернувся до Полтави й мешкав тут понад двадцять років. У Хатках, неподалік Великих Сорочинців, звів будиночок. Захищав селян під час лютих розправ та сфабрикованих судових процесів у зв’язку з так званими аграрними заворушеннями. Ці події описав у циклі нарисів під назвою «Сорочинська трагедія». За книгу рік перебував під слідством.

Жовтневий переворот 1917 р. Володимир Короленко сприйняв украй негативно, а більшовицькі методи «соціалістичного будівництва» відверто засуджував. У своїх «Листах до Луначарського» та «Листах з Полтави» гнівно протестував проти «найбільшого озвіріння» сучасності – розстрілів, більшовицького терору, тотального знецінення людських гідності й життя. Короленко не міг змиритися з тим, що нова влада відкидає те, що було для нього життєвим кредом: громадянські честь і відвага, громадянська позиція. Він не схотів визнати любов до Батьківщини, патріотизм «буржуазними пережитками», як того вимагала більшовицька ідеологія.

За життя його називали «совістю Росії». По смерті комуністична влада робила все, щоб применшити значення Короленка для країни як літератора і правозахисника. Його «крамольні» твори і, зрозуміло, щоденник не друкувалися. У шкільній програмі вивчалися лише «Діти підземелля», та й то похапцем. З нього «ліпили» однобокий образ «борця проти царату» й замовчували його пристрасну боротьбу проти більшовицького насильства і безстрашну правозахисну діяльність.

У Полтаві функціонує літературно-меморіальний музей імені В.Г. Короленка, його ім’ям названа вулиця, на якій знаходиться музей.

28 грудня 1946 року Полтавському педагогічному інституту було присвоєно ім’я Володимира Галактіоновича Короленка.

Запрошуємо до читальної зали №1 переглянути книжкову виставку "Сторінками життя Володимира Короленка".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.