День хрещення Русі в Україні відзначають 28 липня як день пам’яті Святого рівноапостольного великого князя Володимира

Це свято було засновано 25 липня 2008 року указом президента Віктора Ющенка № 668/2008 «Про День хрещення Київської Русі – України». Тоді глава держави підкреслив значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства. А вже в 2009 році в вітальній промові Ющенко відзначив:

«Для нас цей день фіксує і означає кілька принципових понять. Це – спадкоємність тисячолітньої історії України, нашої нації і держави. Це – неподільність українського народу і його єдність навколо ідеї сильної держави і віри. Це – соборність усіх українців і всіх українських земель навколо рідної державної і духовної столиці – Києва».

Як відомо, хрещення Русі відбулося в 988 році. Князь Володимир поставив перед собою мету об’єднати землі, централізувати владу, і для чого необхідна була зміна світогляду. Так як язичництво з його ідолами і жертвопринесеннями не зовсім підходило державним планам князя.

Згідно «Повісті временних літ» ще до хрещення Володимир пройшов «випробування вірою». Так, волзькі болгари пропонували князю перейти в іслам. Потім гінці з Риму, послані Папою, звали в свою віру. Хозарські євреї запрошували руського князя прийняти іудаїзм.

Але все ж князь прийняв християнську віру. Християнство він вибрав після відвідин Константинополя, де Володимира посвятили в справжні біблійні історії. Крім того, бабуся князя Володимира, Ольга, була православною християнкою. Княгиня прийняла християнство в столиці Візантії ще в 955 році.

Хрещення князя Володимира відбулося в Херсонесі, де його хрестив єпископ Корсунський. Перед тим як покинути Херсонес, князь поставив в місті церкву в честь святого Василя, ім’я якого він отримав при хрещенні.

Після повернення до Києва князь охрестив своїх синів і підданих, а також розігнав своїх язичницьких дружин. За його наказом були знищені вівтарі і ідоли древніх богів. Масове хрещення населення сталося біля берегів Почайни (на притоках Дніпра). Згідно з літописом, після хрещення на Русі почали будувати християнські храми. А на стародавньому капищі (язичницький храм) було споруджено церкву святого Василя, а пізніше була побудована Десятинна церква.

Традиційно, на день хрещення Русі проводяться церковні обряди.

Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Назустріч Хресту та його церкві".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.