Попереду літо і батьки вже починають задумуватися, як їхня дитина проведе літні канікули. Для мам і татусів це справжній головний біль, адже свій вільний час діти часто використовують зовсім не з користю для здоров’я і душі. У час технічного прогресу спосіб життя сучасних дітей змінився. Все менше часу вони проводять на свіжому повітрі, надаючи перевагу комп’ютерним іграм та соціальним мережам. Замість прогулянок на свіжому повітрі чи читання літератури дітвора проводить час перед телевізорами і планшетами, поглинаючи інформацію, що насаджують нам із екранів засоби масової інформації та комунікації. Радість від того, що попереду цілих три місяці без школи може змінитися нудьгою і розчаруванням, викликаними обмеженістю цікавих занять і недостатністю можливостей для активного відпочинку.

У кожної дитини своє відношення до канікул – хтось радіє, хтось сумує, але у будь-якому разі завдання батьків – зробити так, щоб відпочинок і літні канікули принесли дитині не тільки радість, а й користь. Тому потрібно прикласти усіх зусиль і продумати, як організувати час канікул так, щоб потім не шкодувати про безцільно проведені дні і місяці. І щоб вільний час дитина провела з користю для душі і тіла. Не варто відкладати це на потім – детально продумайте план заходів на канікули.

МОРЕ

Щоб відпочити від проблем і покращити здоров’я, скоріше за все в якийсь із літніх місяців ви сім’єю вирушите на відпочинок до моря. Пасивний пляжний відпочинок навряд чи буде до вподоби школярам. Батьки мають розуміти, що два-три тижні купання-засмагання, проведені на морському узбережжі, у дитячих спогадах перетворяться на один довгий одноманітний день. Вашій дитині потрібні яскраві спогади! Тому необхідно потурбуватися не тільки про оздоровлення, а й про розваги. Розумно сплануйте час відпустки. Подумайте про екскурсії у місця, які варто відвідати – гори, музеї місцевої культури, дельфінарій, аквапарк, атракціони, кінні чи велосипедні прогулянки тощо. Якщо ви обираєте для відпочинку готель, то надавайте перевагу тому, у якому передбачені розваги для гостей усіх вікових категорій у тій місцевості, де знайдеться чим зайнятися усім членам родини.

ВІДПОЧИНОК ЗА МІСТОМ

Канікули на дачі за містом – найпоширеніший вид літнього відпочинку. Відвезіть малюка до бабусь, тіточок, друзів сім’ї, у котрих також є діти. Включіть поїздку у гості в ваш спільний графік. А може дитину запрошував хтось із друзів, або, навпаки, хтось із товаришів приїде до вас? Канікули дають можливість нарешті зустрітися із тими, відвідати кого не було часу протягом навчального року.

Як із користю для всієї сім’ї провести канікули у сільській місцевості? Привчайте дитину до роботи! Звичайно, не потрібно через силу змушувати працювати на городі чи доглядати за свійськими тваринами. Дитині будь-якого віку буде цікаво допомогти дорослим облагородити прибудинкову ділянку, басейн чи за компанію зі старшими робити відповідну за віком роботу на дачній ділянці. Можна разом змайструвати вулик чи шпаківню, організувати прогулянку в ліс за грибами чи ягодами, риболовлю, походи з палатками. Дитині, а особливо підлітку, буде цікаво порибалити, а потім похизуватися перед однокласниками своїми трофеями на фото. Рибна юшка, розмови біля багаття, теплі світанки – ця романтика літнього відпочинку залишить найприємніші спогади у серці кожної дитини.

ЛІТНІЙ ТАБІР

Якщо немає можливості поїхати на відпочинок усією сім’єю, можна відправити дитя у літній табір. Це чудова можливість відпочити та завести нові знайомства. Такі спогади часто стають найяскравішими у житті дитини. Підберіть дитячий табір відповідно до інтересів малюка – спортивно-оздоровчий, творчий, літературний, з лінгвістичним напрямком тощо. Це може бути табір у рідному місті, за кордоном, біля моря. У наш час є безліч пропозицій на будь-який смак і гаманець.

Табір потрібно обирати так, щоб дитина не тільки з ранку до ночі розважалася, а й вчилася чомусь новому.

У МІСТІ

Літні канікули у місті – це варіант, коли у батьків немає можливості відправити дитину будь-куди. У цьому разі важливо, щоб дитя не проводило весь час перед телевізором. Йдучи на роботу, залишайте йому план завдань на день. Це може бути будь-яка робота – вигуляти собаку, прибрати за котом, протерти пил, позамітати тощо. Якщо у дитини під час навчального року були проблеми з певними дисциплінами у школі, то літо – чудова можливість найняти репетитора і підтягнути знання із цього предмету. Можна самостійно задавати дитині завдання і ввечері перевіряти їхнє виконання. Кілька годин на день занять математикою чи іноземною не зіпсують літні канікули. Не думайте, що ваша дитина перевтомиться – продовжувати займатися поза школою потрібно обов’язково. Особливо це стосується учнів випускних класів

І, звичайно, приділяйте багато часу читанню. Адже літо – чудова можливість прочитати багато захоплюючих художніх та наукових книг цікавих жанрів. Романи, журнали, енциклопедії та навіть комікси – всі ці друковані видання чекають на дитину в місцевій бібліотеці. До того ж абсолютно безкоштовно. Обирайте, що захочете і читайте!

У місті влітку можна відвідати музеї, виставки, театр. Також варто записати дитину на різні секції – це дасть можливість більше спілкуватися з однолітками. Напрямки можуть бути які завгодно – хлопчикам буде цікаво навчитися грі на гітарі, засвоїти основи програмування, відвідувати спортивні секції. Дівчатка часто цікавляться видами рукоділля – плетінням із бісеру, вишивкою, швейною справою тощо.

Будь-який із варіантів літнього відпочинку допоможе вашій дитині запастися здоров’ям та енергією, щоб у вересні із свіжими силами прийти у новий навчальний рік. І не забувайте: літо – найкращий час, щоб проводити більше часу із своєю сім’єю!

Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Енциклопедія літніх канікул".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.