Національна пам'ять – один з найпотужніших генетичних кодів людини. Вона закарбовує все, а особливо страшні трагедії. Саме тому кримські татари 18 травня згадують страшний 1944 рік, коли їх народ став вигнанцем, коли людське життя не коштувало ані копійки.

Цього дня 1944 року почалася депортація кримських татар. За тиждень до цього, 11 травня, було ухвалено таємну постанову Державного комітету оборони "Про кримських татар". Там було сказано, що вони нібито причетні до масової зради і колабораціонізму.

18 травня о 03:00 почалася масова депортація, і закінчилася вона приблизно 20 травня. До операції були залучені 32 тис. співробітників НКВС. Людям давали на збори від декількох хвилин до півгодини, дозволяючи брати з собою особисті речі, домашнє начиння та інше з розрахунку по 500 кг на сім'ю. Однак насправді за відведений час вдавалося зібрати лише 20-30 кг речей і продуктів.

Протягом двох днів кримських татар звозили машинами до залізничних станцій у Бахчисараї, Джанкої та Сімферополі, звідки ешелонами відправляли на схід.

Під час головної хвилі депортації (18-20 травня) виселили 180 014 осіб. Ще 6 тис. мобілізованих молодих чоловіків протягом квітня-травня відправили в Казахстан. І 5 тис. кримських татар заслали в табори тресту Москвоуголь.

5989 осіб були заарештовані за звинуваченням у співпраці з німцями − вони потрапили в ГУЛАГ.

Депортація тривала до кінця року. Після закінчення Другої світової війни кримських татар масово демобілізувався і відправляли в табори Сибіру й Уралу.

8 січня 1945 року був виданий указ, згідно з яким "спецпоселенці" мали ті ж права, що й інші громадяни СРСР. Однак за фактом вони не могли самовільно залишати місця поселень і повинна були щомісяця реєструватися в міліції.

Для Російської Федерації, як і Радянського Союзу, головною є власне територія Криму як плацдарм. А його корінне населення, кримськотатарський народ, для них є проблемою.

Тому питання їхньої депортації — це не лише питання минулого, а й питання майбутнього. Нині кримськотатарський народ, хоч і "м’якше", ніж за Союзу, але все-таки витісняють із Криму. Як і колись, на місце 200 тисяч депортованих осіб, в їх будинки заселяли вихідців із тодішньої радянської Росії. Те саме спостерігаємо й зараз.

Запрошуємо до читальної зали періодичних видань переглянути постійно діючу книжкову виставку "Культура та духовна спадщина народів Криму".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.