Рафаель Санті (італ. Raffaello Santi, Raffaello Sanzio; 28 березня чи 6 квітня 1483, Урбіно — 6 квітня 1520, Рим) — італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Втілив у своїх творах гуманістичні ідеали високого Відродження.

Композиції, створені художником, славляться витонченістю, гармонією, плавністю ліній і досконалістю форм, з якими можуть змагатися лише полотна Леонардо і твори Мікеланджело. Недарма ці великі майстри складають «недосяжну трійцю» Високого Відродження.

Рафаель був надзвичайно динамічним і діяльною людиною, тому, незважаючи на коротке життя, художник залишив після себе багату спадщину, що складається з творів монументального і станкового живопису, графічних робіт та архітектурних досягнень. За життя Рафаель був дуже впливовим діячем культури і мистецтва, його твори вважалися еталоном художньої майстерності, проте після передчасної смерті Санті увага переключилася на творчість Мікеланджело, і аж до XVIII століття спадщина Рафаеля перебувало у відносному забутті. Творчість і біографія Рафаеля Санті діляться на три періоди, основними та найбільш впливовими з яких є чотири роки, проведені художником у Флоренції (1504-1508 рр), і залишок життя майстра (Рим 1508-1520 рр.).

До 535-річчя від дня народження Рафаеля Санті сектор культурно-просвітницької роботи підготував тематичний список "Рафаель: володар мистецтва".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.