Сьогодні в читальній залі №2 відбудеться публічна лекція Віри Мелешко присвячена творчості Івана Величковського, яка є продовженням серії публічних лекцій "Науковці про історію та сучасність доступною мовою" Полтавського історичного товариства.

Іван Величковський (близько 1630 (1651) — 1701 (1726)) — український письменник, поет, перекладач,теоретик літератури, культурний і громадський діяч, священик. Іван Величковський належить до маловідомих українських письменників кінця XVII і початку XVIII ст. У 1660 роках навчався в Києво - Могилянській колегії.

Дуже мало відомостей про життєвий шлях письменника. Можемо припустити, що на початку 80-х років він належав до складу співробітників чернігівської друкарні Лазаря Барановича. Трохи пізніше, в середині 80-х років, він оселився в Полтаві, де зайняв посаду пресвітера, а потім протопресвітера Свято-Успенської церкви.

Щодо літературної спадщини Івана Величковського, то в повному обсязі вона не розглядалась ще в нашій науковій літературі. Але більшою мірою нам відомі так звані «Вірші про Дедала», складені у 1687 році на честь гетьмана Самойловича, та збірник дрібних поезій в рукописі Києво-Софіївського собору № 362, який В.М. Перетц назвав «Антологією 1670 – 1680-х років».

Найважливіші поетичні досягнення Величковського: польський панегірик «Lucubratiuncula» на пошану Лазаря Барановича і два слов'яно-українські збірники, що мають назву «Зегар з полузегарком» і «Млеко» XVII ст., до нашого часу не були предметом наукових досліджень літературознавців.

Всі відомі нам твори Величковського виконані в рисах того своєрідного літературного стилю, який оформився в Європі, зокрема в Польщі, в XVI – XVII ст., в епоху феодально-католицької реакції, і який поширювався в Україні в шляхетських школах і школах вищого духівництва головним чином в другій половині XVII ст. і на початку XVIII ст.

До заходу співробітники читальної зали підготували книжкову виставку "Визначний поет українського бароко".

Тож запрошуємо всіх бажаючих до читальної зали №2, початок о 17-00, буде цікаво!


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.