21 лютого в Україні відзначається День рідної мови. Спеціально до цього дня ми згадуємо цікаві факти про неповторну українську мову, які дають нам підстави не лише любити її, а й гордо носити звання українського народу.

Українська мова – одна з найкрасивіших мов у світі. Так вважаємо не лише ми, українці, а й інші жителі світу. Так, наприклад, на мовному конкурсі в Італії її визнали другою за мелодійністю мовою світу після італійської, звісно. А в 1934 році в Парижі українська мова ввійшла до трійки найкрасивіших мов світу.

Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.

Повсякчас українській мові приписували вторинність щодо російської чи польської мов. Хибним також є твердження про те що, українська мова – це суржик чи діалект російської мови. Насправді кожна зі слов'янських літературних мов, включаючи польську, російську, білоруську та інші слов'янські мови формувалися за тими самими законами, що й сучасна українська літературна мова. Так, в слов'янські мови багаті на іншомовні слова та запозичення. Українська літературна мова, точно так, як і російська не є виключенням.

Українська мова, за різними даними, займає двадцять п'яте або тридцять друге місце за кількістю носіїв серед найпоширеніших мов у світі. Для 36-37,5 мільйонів осіб українська мова є рідною.

Теорія про те, що “малоросійське наріччя“ є частиною російської мови була офіційною у Російській імперії. Власне, після останніх двох слів можна припинити будь-які доведення, але на додачу ми залишимо цитату Івана Франка: "Діалект, а ми його надишем Міццю духа і огнем любові, І нестерпний слід його запишем Самостійно між культурні мови".

Починаючи з вісімнадцятого і до дев’ятнадцятого століття в українській мові використовувалося до п’ятдесяти різних систем письма (не плутати з письменністю). Тому за кількістю орфографії, українська мова перевершує навіть найскладнішу – монгольську.

Дослідники довели, що багато українських слів та мовних коренів були поширені ще у часи трипільської культури, про що свідчать топографічні назви, народні пісні сонцепоклонницьких часів та значний слід у древньо-індійській мові.

Українська мова багата на синоніми. Так, до прикладу, слово “бити“ має 45 синонімів.

Осередком літературної української мови дослідники вважають Полтавщину і Чернігівщину.

Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути книжкову виставку "Мова моя – в тобі мудрість віків".



 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.