Фізика довкола нас і стосується всіх аспектів людського життя. Часто цікаві факти, які стосуються фізики, пов'язані навіть зі звичними нам речами і тому ми просто не помічаємо неймовірні властивості природи нашого світу.

1. Один з перших винаходів людини, який подолав звуковий бар'єр це звичайний батіг пастухів. Клацання батога це звук, який виникає при подоланні його кінчика швидкості звуку, оскільки він рухається настільки швидко, то створює ударну хвилю в повітрі.

2. При кип'ятінні, молекули води в чайнику рухаються зі швидкістю близько 2340 кілометрів на годину, що майже в двічі перевищує швидкість звуку в повітрі.

3. Мало хто знає, що висота Ейфелевої вежі залежить від погоди. В сонячну погоду балки з яких складається вежа можуть нагріватись більш ніж на сорок градусів і через це під впливом температури вони розширюються. Дослідження виявили що висота вежі коливається на більше ніж десять сантиметрів.

4. Під час надпотужних наземних ядерних вибухів, близько до епіцентру може утворюватись розряд блискавки. Однак на відміну від їх природних аналогів, блискавок, що утворюються під час грози, ці розряди беруть свій початок від землі та підіймаються вгору.

5. На вістрі голки сучасних швейних машин утворюється тиск, який дорівнює 5 тисяч атмосфер.

6. При русі зі швидкістю 100 кілометрів на годину, автомобілі використовують понад половину пального лише на подолання опору повітря.

7. Сьогодні у світі з понад двадцяти тисяч вивчених видів риб, триста можуть створювати у своєму тілі електрику. Наприклад електричний скат вміє генерувати напругу в більше ніж чотириста вольт.

8. Розміри літака на землі та у повітрі можуть відрізнятись. Доведено що довжина винищувача збільшується на один сантиметр, коли його швидкість наближується до тисячі кілометрів на годину.

9. Мало хто може собі уявити які фізичні зміни стануться на Землі якщо раптово зникне атмосфера. По-перше, температура опуститься до -180°C, через це замерзне вся вода, а суша покриється льодом. Настане повна тиша і не тільки тому, що загинуть всі тварини та рослини, а і з тої причини, що звук не може поширюватись у порожнечі. Небо стане чорного кольору тому, що його колір залежить від повітря, а зірки можна буде спостерігати навіть вдень.

10. Фізик з Великої Британії Чарльз Бойз написав книгу на більше ніж 200 сторінок про мильні бульбашки в якій він вивчав сили, що надають бульбашкам їх форму.

Запрошуємо до читальної зали №3 переглянути книжкову виставку "Цікава фізика".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.