Миколай Коперник (пол. Mikołaj Kopernik, нім. Nikolaus Kopernikus, лат. Nicolaus Copernicus Torinensis або Thorunensis або Torunensis, ім'я при народженні — Nikolas Koppernigk; 19 лютого 1473, Торунь, нині Польща — 24 травня 1543, Фромборк, нині Польща) — польсько-німецький астроном і математик, фізик, правник, дипломат, економіст, канонік та лікар. Автор геліоцентричної теорії побудови Сонячної системи.

Пропонуємо 10 цікавих фактів про науковця:

1. Книга Коперника "Про обертання небесних сфер" вийшла у світ за кілька днів до його смерті.Цій праці вчений присвятив понад 40 років.

2. У 1542 році у Коперника був параліч, який став його першою серйозною проблемою зі здоров'ям. Пізніше відбувся інсульт, після чого він і помер.

3. Місце поховання Миколи Коперника стало відомо лише в 2005 році. 22 травня 2010 року залишки вченого були перепоховані в кафедральному соборі Фромборка в Польщі.

4. Коперник був каноніком і дотримувався целібату. Обітницю його безшлюбності порушила молода дівчина Ганна, дочка Шилінга.

5. За роки свого навчання в Італії Коперник досконало вивчив давньогрецьку мову. Він - автор першого в Польщі перекладу з давньогрецької мови. У 1509 році в Кракові в перекладі на латину вийшли перекладені Коперником "Моральні, сільські і любовні листи" Феофилакта Сімокатта, візантійського письменника та історика 7-го століття.

6. Коперник займався дослідженням законів грошового обігу. Цьому він присвятив кілька спеціальних трактатів, так і не опублікованих за його життя. Він сформулював такий економічний закон: "Найгірші гроші витісняють з обігу кращі".

7. Коперник був творцем гідравлічної машини. Він створив проект і безпосередньо опікувався будівництвом в Фромборка.

8. Микола Коперник встиг попрацювати навіть картографом: за його участі були складені карти Литви і Польщі.

9. Римсько-католицька церква забороняла книгу Коперника "Про обертання небесних сфер" понад 200 років.

10. На честь Миколи Коперника названо два кратери — місячний та марсіанський.

Запрошуємо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Доля вченого: Микола Коперник".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.