Костянтин Сергійович Станіславський (справжне прізвище — Алексєєв; 5 (17) січня 1863, Москва — 7 серпня 1938, там само) — видатний російський режисер, актор, педагог, народний артист СРСР (1936). Засновник Московського художнього театру (МХАТ). Реформатор театру, виробив творчий метод, що здобув назву «система Станіславського».

Народився у сім'ї купця і змалку не відчував жодних матеріальних нестатків — міг зосередитись на мистецтві. У юні роки вступив до театрального гуртка, згодом змінив справжнє прізвище (Алєксєєв) на псевдонім — Станіславський, який походить від прізвища одного актора-любителя, чиїм талантом юнак свого часу захоплювався.

Творець т. зв. «Системи Станіславського» — комплексу вправ для акторів, який спрямований на якнайкраще психологічне входження у роль. Ця система детально описана у творі «Праця актора над собою» («Работа актёра над собой») (1938).

Неодноразово перебував у Києві (1902, 1912 і 1914), виступав на київській сцені з 24 по 30 квітня 1925. Дід К. С. Станіславського П. М. Олексієнко народився в Україні і після одруження переїхав до Москви, де змінив прізвище на Алексєєв.

До 155-річчя з дня народження Костянтина Сергійовича сектор культурно-просвітницької роботи бібліотеки підготував тематичний список "Життя в мистецтві".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.