1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Синдром набутого імунодефіциту назвали "Чумою 20 століття". Від початку епідемії у світі заразилися близько 80 млн осіб. Більше 30 млн померли. Ряд учених вважають, що ВІЛ був переданий від шимпанзе до людини приблизно 1926 року. Згідно з останніми дослідженнями, людина перейняла цей вірус у Західній Африці.

1-й чоловік помер від сніду 1959 року в Конго. А вже через 10 років перші випадки захворювання зафіксували в США серед повій.Тоді медики не звернули на них особливої уваги, вважаючи захворювання рідкісною формою пневмонії. Вірус поширювався світом і 1978 року вже в Швеції, Танзанії і Гаїті виявили симптоми одного і того ж захворювання.

1981 року в різні клініки Лос-Анджелеса, Сан-Франциско стали надходити молоді люди нетрадиційної сексуальної орієнтації з захворюваннями, які не характерні для їх віку. Тоді Центр по контролю і профілактиці захворювань США повідомив про нову хворобу. У Штатах виявили близько 440 носіїв ВІЛ. Близько 200 з цих людей померли.

Оскільки більшість хворих були гомосексуалістами, нова хвороба отримала назву "імунодефіцит, що передається гомосексуалістами" або "гомосексуальний рак" (А gay cancer).

Існують різні теорії виникнення вірусу. На початку епідемії учені з США припустили, що гей-стюард з Канади Гаетан Дюга подорожував по всьому світу і таким чином "розніс" ВІЛ. Його назвали "нульовим пацієнтом".

Сам Дюга стверджував, що за своє життя мав близько 2500 сексуальних партнерів по всій Північній Америці. Проте вірус у США виявили раніше, тому вважати Дюга 1-м зараженим — помилково.

Зараз науковці сходяться на думці, що ВІЛ - це нащадок вірусу імунодефіциту мавпи (ВІМ). Дослідники університету Алабами зробили вирішальне відкриття. Вони знайшли ВІМ, який був майже точною копією ВІЛ.

В Україні 1987-го зареєстрували перші 6 випадків ВІЛ-інфікування серед громадян країни та 75 випадків серед іноземців.

1995 року — в Україні поширення ВІЛ/СНІДу набуло епідемічного характеру — зареєстрували 1490 випадків інфікування за рік. З 1987 року в Україні офіційно зареєстрували понад 300 000 випадків зараження ВІЛ. Більше як 40 тис. людей померли.

Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Треба бити на сполох".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.