Про те, що життя на Землі неможливе без сонячного світла знають, навіть учні молодших класів. Пропонуємо підбірку маловідомих фактів про світло.

1. Уповільнення часу

Завдяки уповільненню часу, людина насправді може промандрували тисячі світлових років протягом свого життя (якщо летіти 28 років з постійним прискоренням, близьким до швидкості світла, протягом перших 14 років, то можна досягти туманності Андромеди, яка розташована в 2 мільйонах світлових років ).

2. Один рік дорівнює сотні років

Уповільнення часу відбувається, коли швидкість рухомого об'єкту наближається до швидкості світла. Якщо 1 рік подорожувати зі швидкістю світла, а потім повернутися на Землю, то виявиться, що на планеті пройшли сотні років.

3. Тіло людини біолюмінесцентне

Тіло людини насправді біолюмінесцентне, воно випромінює світло. На жаль, це світло занадто тьмяне, щоб його побачити.

4. Спасибі магнітосфері

У космосі астронавти іноді бачать яскраві спалахи перед очима через попадання космічних променів на сітківку їх очей. На Землі цього не відбувається через магнітосферу.

5. Вище швидкості світла

Тахіони - гіпотетичні частинки, що рухаються із швидкістю, більшою за швидкість світла у вакуумі.

6. Яскраве світло Землі вночі

На деяких зображеннях Землі вночі, зроблених НАСА з космосу, можна помітити яскраве світло в середині пустелі в Австралії. Виявляється, це були лісові пожежі, світло від яких затьмарило світіння великих міст.

7. Сині ліхтарі

Коли в деяких районах Шотландії та Японії жовті вуличні ліхтарі замінили на сині, то було зафіксовано зниження рівня злочинності і самогубств.

8. Один см у вакуумі

Одна мить - насправді одиниця часу (це час, за який світло проходить 1 см у вакуумі).

9. Чхати на сонці

Приблизно третина всіх людей починає чхати, дивлячись на сонце.

10. Бетельгейзе вибухне в найближчі 300 000 років

Бетельгейзе - величезна яскрава зірка, що знаходиться приблизно в 450 світлових роках від Землі. Вчені припускають, що вона вибухне в найближчі 300 000 років. Коли це станеться, небо буде освітлено навіть яскравіше, ніж повним місяцем. Такий спалах буде видно навіть вдень.

11. Дерева щастя - джерело світла

Деякі дослідники намагаються створити біолюмінесцентні дерева на основі ферментів, які зустрічаються у медуз. Це забезпечило б екологічно чисте джерело світла для міських вулиць у нічний час.

12. Селен є діелектриком

Селен є діелектриком, але коли на нього потрапляє світло, він перетворюється в провідник.

13. Люди можуть бачити ультрафіолетове світло

Люди насправді можуть бачити ультрафіолетове світло, воно просто фільтрується кришталиком ока.

14. Берлінська стіна

Роздільну лінію між Східним і Західним Берліном досі можна побачити з космосу. У західному Берліні використовуються вуличні ліхтарі білого кольору, а в східному - жовтого.

15. Біле Сонце

Сонце насправді біле. Завдяки атмосфері, яка частково розсіює світлові хвилі, сонце здається жовтим.

Якщо хочете дізнатися більше про таємниці світла, тоді завітайте до читальної зали №3 і ознайомтеся з виставкою "Загадки і таємниці світла".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.