Самуїл Якович Маршак народився у м. Воронежі в сім'ї заводського майстра-миловара. Дитинство й шкільні роки він прожив у м. Острогозьку Воронезької губернії. Важливою для нього була зустріч з В. В. Стасовим, який примітив талант хлопчика, влаштував його в гімназію в Петербурзі, познайомив з М. Горьким.

З 1904 по 1906 р. С. Маршак жив у сім'ї Максима Горького в Ялті. В Криму він багато й зосереджено читав, знайомився з сучасною літературою.

В 1906 р. повернувся в Петербург. В 1912 р. виїжджає на навчання в Лондон. Там він вивчає англійський фольклор, літературу, слухає лекції на факультеті мистецтва в університеті (1912-1914).

Після 1917 р. поет з ентузіазмом працює у різних дитячих установах. В "Дитячому містечку" в Краснодарі створив перший в країні театр для дітей (1920). Тут поет пише перші вірші для дітей.

Прикметною є його поетична робота "Війна з Дніпром". З найбільшою повнотою його поетична індивідуальність втілилась у "Веселій мандрівці від А до Я". Активно творив в роки війни 1941-1945 рр. Мало який номер газети "Правда" виходив без гострих маршаківських рядків, в поєднанні з карикатурами Кукриніксів.

Дуже багато зробив в галузі перкладацької роботи. Завдяки йому читач дістав цілу бібліотеку чудових творів світової поезії. Російський поет добре знав і любив Україну, з високою повагою ставився він до її народу - творця багатої самобутньої культури. Серед його перекладів твори українських класиків і літераторів різних поколінь: Леся Українка, Іван Франко, Павло Тичина, Андрій Малишко, Платон Воронько, Степан Олійник, Богдан Чалий.

С. Я. Маршак користувався всенародною повагою. Твори С. Маршака перекладаються і перевидаються. На сценах дитячих театрів йдуть кращі п'єси Самуїла Маршака: "Дванадцять місяців", "Терем-теремок", "Кицькин дім, "Розумні речі". Його праця й талант дістали високе визнання і шану. Він лаурет Державної премії СРСР (1942, 1946, 1949, 1951). За книгу "Вибрана лірика" його відзначено найвищою відзнакою того часу-ленінською премією (1963).

Запрошуємо до художнього абонементу переглянути книжкову виставку "Поет-чарівник Самуїл Маршак".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.