Петро Васильович Голубовський (16.06.1857 – 18.03.1907) – професор Київського університету св. Володимира, послідовник київської школи істориків В. Б. Антоновича.

Петро Голубовський – автор низки праць, написаних на основі літописних та архівних джерел, присвячених питанням про кочове населення території степової України, про історичний розвиток її князівств.

Серед праць: «История Северной земли до половины ХIV столетия» (1881) «Печенеги, торки и половцы до нашествия татар. История южнорусских степей ІХ–ХІІІ вв.» (1884) Також автор праць з історико-бібліографічної тематики, зокрема – про нові видання та дослідження, які стосуються давньоруської історії.

Протягом 1882–1897 рр. співпрацював з істориками, вченими, літераторами в часописі «Киевская старина», де вміщені його 72 публікації: це статті і рецензії на історичні праці.

В результаті дослідження фонду рідкісних книг виявлено книжки з власним написом «П.Голубовський», які його родина передала до фонду бібліотеки Полтавського педагогічного інституту в 1918 р. Була проведена атрибуція та бібліографічний опис книг, складена картотека особистої бібліотеки П. В. Голубовського.

Завершальним етапом роботи став бібліографічний покажчик "Петро Васильович Голубовський". Також запрошуємо до читальної зали №2 переглянути книжкову виставку "Меморіальна колекція Петра Голубовського у фондах бібліотеки ПНПУ".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.