Ірина Вільде (справжнє ім'я Дарина Дмитрівна Макогон; 5 травня 1907, Чернівці — 30 жовтня 1982, Львів) — українська письменниця. Депутат Верховної Ради УРСР 2-го скликання. Очолювала Львівську організацію Спілки письменників України (1965-1966рр.).

Творчість Ірини Вільде самобутнє явище в українській літературі. Творчий шлях письменниці охоплює кілька десятків років, а за цей час траплялося все: успіхи і невдачі, піднесення й спади, тривалі й тимчасові захоплення, суперечливі життєві й літературні віяння. Однак Ірина Вільде не належала до письменників, світогляд яких змінювався при кожному подуві вітру. Вона мала тверді принципи, яким ніколи не зраджувала.

Ірина Вільде стала особистістю, з якою кожна влада мусила рахуватись.

Ірина Вільде однією з перших на повний голос заговорила про обов’язок любові й прив’язаності людини до своєї малої батьківщини, до того клаптика рідної землі, на якій родився і виріс, до людей, що його оточували, до мови, звичаїв народу як наріжного каменю патріотизму.

До 110-річчя від дня народження Ірини Вільде сектор культурно-просвітницької роботи підготував тематичний список "Вільна і нескорена… або драма життя Ірини Вільде".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.