Сьогодні світ згадує жертв Голокосту: за різними даними, під час Голокосту нацисти винищили від шести до одинадцяти мільйонів осіб.

27 січня - Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Саме цього дня, 1945-го року був звільнений один з найбільших нацистських концтаборів - Аушвіц-Біркенау у польському місті Освєнцим.

Слово "Голокост" із давньогрецької означає всеспалення. Цим поняттям позначають геноцид євреїв, і не лише євреїв нацистами під час Другої світової війни. Лише у концтаборі Аушвіц-Біркенау із 1940 по 1945 рік було закатовано 1,5 мільйона людей. Загалом же під час Голокосту нацисти винищили від шести до одинадцяти мільйонів осіб.

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту - пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Її відзначають щорічно.

"Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість", - йдеться в резолюції ГА ООН.

В Україні на державному рівні Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту щорічно відзначають з 2012 року.

Співробітники читальної зали №2 підготувати книжкову виставку "Голокост – трагедія Всесвіту".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.