Гори, немов магніт, притягують до себе туристів та любителів екстриму. Вони дарують відчуття свободи, загартовують тіло й дух при сходженні на них…

Кожного року 11 грудня відзначається Міжнародний день гір. Свято це було засноване в 2003 році Генеральною Асамблеєю ООН. Головна мета заходів, що проводяться в цей день – роз’яснення важливості сталого розвитку гір і гірських районів.

Гори займають більше чверті поверхні суші, мають надзвичайно важливе значення у просуванні нашого світу до сталого економічного розвитку та є домівкою для майже 10% населення. Вони не тільки є джерелом засобів існування та добробуту майже для 720 мільйонів людей, що проживають в гірських районах, але й опосередковано позитивно впливають на мільярди тих, хто мешкає біля підніжжя. І, звичайно, не варто забувати, що гори – це заповідник для багатьох унікальних видів рослин та тварин, джерело води для всіх основних рік Землі.

Цікаві факти про гори

• Японія неодноразово висувала найвищу гору Японії, «візитівку» країни – гору Фудзі – в кандидати на занесення в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Але цю кандидатуру відхиляли в зв’язку з сильним забрудненням гори. В Японії розпочався справді всенародний рух добровольців з метою привести схили гори в порядок – альпіністи і скелелази, службовці і пенсіонери, вчителі, школярі та студенти – всі небайдужі взяли участь в прибиранні національної гордості. І ось 22 червня 2013 року гора Фудзі була офіційно включена в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

• Найвище розташований населений пункт в Україні – село Випчина Чернівецької області, розташоване на висоті 1100 м над рівнем моря.

• Найбільш високогірне українське місто – Рахів. Середня його висота становить 820 м над рівнем моря. Цьому місту належить ще один рекорд – найбільший перепад висоти між вулицями – 600 м: від найнижчої (400 м) до найвищої 1000 м.

• 62% всієї площі Австрії покриті горами Альпами.

• Цілком вкрита льодом Антарктида теж має достатньо багато високих гірських масивів. Один з них масив Вінсон. Він був відкритий в середині минулого століття і сягає висоти 4892 м.

• На Евересті є монумент загиблим при сходженні. Останки як мінімум 120 чоловік так і залишилися на його схилах.

• Коли формувалися Альпи, динозаврів вже не було.

• Гімалаї займають одну десяту від сухопутної площі Землі.

• Найдовший гірський ланцюг – Анди, які розтягнулися майже на 6400 кілометрів на території семи держав.

• На Землі є принаймні 100 гір, висота яких від рівня моря перевищує 7200 м, всі вони розташовані в центральній і південній Азії.

• Найбільший вулкан на Землі – гавайський Мауна Лоа. Його обсяг оцінюється приблизно в 75 тисяч кубічних кілометрів – це значить, що в нього цілком помістилося б Каспійське море і ще вистачило б місця для Ладозького озера, найбільшого прісноводного озера в Європі.

Запрошуємо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Гори високії".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.