1 грудня у світі відзначають День боротьби зі СНІДом. У 1988 році на зустрічі міністрів охорони здоров’я було вирішено, що людям необхідно дати більше інформації, закликати їх бути більш терпимими до носіїв вірусу, адже подібна хвороба може торкнутися абсолютно будь-кого. У 1996 році Всесвітній день боротьби зі СНІДом був перетворений у компанію проти СНІДу.

ВІЛ-інфекція – це інфекційне захворювання, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), довготривалого переживання ВІЛ в лімфоцитах, макрофагах та клітинах нервової тканини. Хвороба характеризується прогресуючою дисфункцією імунної, нервової, лімфатичної та інших систем організму. Відповідно до сучасних уявлень ВІЛ-інфекція відноситься до невиліковних хвороб, має тривалий хронічний перебіг і, в разі відсутності ефективної терапії, закінчується смертю хворого.

На сьогодні ВІЛ-інфекція поширена по країнам усіх континентів і її поширення в світі носить назву пандемії ВІЛ/СНІДу, а в Україні розвивається епідемія ВІЛ/СНІДу. В країні зареєстровано понад 170 тис. ВІЛ-інфікованих, але за підрахунками експертів про свій ВІЛ-статус знає лише третина інфікованих.

Вірус імунодефіциту передається через кров – при потрапляння крові чи інших біологічних рідин, що містять кров (сперма, виділення піхви, грудне молоко) від ВІЛ-інфікованої особи до здорової людини. Найчастіше цей шлях реалізується при ін’єкційному введенні наркотичних речовин брудними шприцами та голками, що вже використовувались іншими особами. Також шляхом зараження є незахищені статеві стосунки. Вірус може передаватись і від інфікованої ВІЛ матері до її дитини під час вагітності, пологів та годуванні груддю. Ризик інфікування зростає під час годування дитини груддю, при важкому перебігу хвороби у матері та складних пологах.

ВІЛ не передається: при спільному користуванні побутовими речами, посудом, роботі в одному приміщенні; у лазні та сауні; під час поцілунків; обіймах та рукостисканні; при чханні та кашлі; через поручні, дверні ручки, столи, стільці; при укусах комарів чи інших комах.

На жаль, через високу мінливість ВІЛ створити вакцину проти СНІДу поки що не вдалося. Проте, на сьогодні створили метод ефективного лікування – антиретровірусну терапію. Метою АРТ-терапії є максимальне пригнічення розмноження ВІЛ, відновлення функції імунної системи, подовження та підвищення якості життя ВІЛ-інфікованих людей, попередження розвитку СНІД-асоційованих захворювань та передачі ВІЛ.

Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Знати, діяти, жити".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.