Якби у світовій історії не з'явився такий чоловік, як Майкл Фарадей, то наше життя навряд чи була б таким, яке вона є зараз. У нас би не було комп'ютерів, не було б електрики, не було б нержавіючої сталі, не було б мідних проводів, алюмінієвих ложок і ще багато чого. Але він з'явився і зробив стільки великих відкриттів, кожне з яких могло б зробити його успішним, навіть якщо б він не відкрив більше нічого. Звідки він узявся і як прийшов у науку? Як він зміг перевернути світ з ніг на голову? З чого все почалося?

Майкл Фарадей народився в Лондоні в 1791 році. Його батько був ковалем, старший брат Майкла теж пішов по стопах батька, але Майклу була уготована зовсім інша доля. Його сім'я жила бідно, та й місцем проживання був один з найбідніших кварталів Лондона. Таке становище сім'ї не дозволило Майклу навіть закінчити середню школу.

Але це його ще більше загартувало. Він став читати все, що йому потрапляло під руку. Найбільший інтерес для нього представляли книги з фізики і хімії.

У 13 років він почав працювати - влаштувався кур'єром доставки книг і газет, але в 14 років влаштувався на більш спокійну роботу, в книжкову крамницю. У книжковій крамниці Майкл збагачував свої знання з фізики та хімії - посадові обов'язки дозволяли йому це робити. Фарадей працював палітурником книг.

Під час читання Майкл стикався з описом дослідів, які він намагався повторити в домашніх умовах, часто ці спроби закінчувалися успішно. Майкл пропрацював в книжковій крамниці 7 років, хтось міг би даремно витратити ці роки, але тільки не Майкл. За весь цей час він отримав знань набагато більше, ніж його однолітки. Сім'я заохочувала його тягу до знань, його брат навіть давав йому гроші на відвідування лекцій у філософському товаристві. Там Майкл із захватом слухав лекції з фізики та астрономії, але не тільки слухав він ще й записував те, що розповідали.

Одного разу один з відвідувачів книжкової крамниці дав Майклу квиток на відвідини лекцій Гемфрі Деві. Майкл був настільки вражений почутим, що не забув відправити свій конспект і лист професору Деві.

Час змінювати світ

Деві був здивований знаннями Фарадея і через деякий час взяв його лаборантом в Королівський університет. На дворі був 1813 рік, Наполеонівські війни підійшли до кінця, і Деві вирішив відправитися в подорож по Європі. В цю поїздку він узяв з собою Фарадея.

За два роки подорожі вони відвідали найбільших вчених континенту, побували в кращих лабораторіях Італії та Франції. Ця поїздка змінила життя Фарадея. Можна сказати, після цієї поїздки Майкл став штампувати відкриття одне за іншим.

У 1816 році Майкл став читати курс лекцій з фізики та хімії в Товаристві для самоосвіти. Цим лекціям Майкл приділяв величезну увагу, оскільки у нього в дитинстві не було можливості ходити на такі лекції, а також виробив ораторський талант. Його лекції зробили для популяризації науки більше, ніж всі попередні наукові праці.

У 1820 році Майкл прочитав про відкриття Ерстед магнітної дії електричного струму. І це його так захопило, що він витратив більше 10 років на відкриття взаємодії магнетизму і електричного струму. Але перед відкриттям електромагнітної індукції Майкл зробив ще ряд важливих відкриттів - отримав рідкий хлор (у 1824 р.) і гексохлоран (у 1825 р., гексохлоран широко використовувався в XX столітті як інсектицид). У 1823 році Майкла взяли в Королівське суспільство, незважаючи на опір Деві. У 1831 році Майкл нарешті зробив відкриття електромагнітної індукції, для цього він скористався котушкою Генрі.

Електричний струм так сильно захопив Фарадея, що відкриття електромагнітної індукції надихнуло його на подальші пошуки взаємодії різних сил. Так в 1832 році він відкрив явище електролізу - пропускання струму через розчини з виділенням цінних компонентів, зараз електроліз широко застосовується в металургії та хімічній технології.

У 1840 році здоров'я Фарадея підірвалося, і він був змушений залишити науку на цілих п'ять років. Але в 1848 році він повернувся з новим відкриттям - на цей раз він "намагнітив" світло. Це відкриття дозволило йому відкрити поляризацію світла і зв'язати магнетизм з оптикою. Відкриття, що зв'язують кілька сил, дозволили Фарадею стверджувати про походження і взаємодію сил ще задовго до відкриття закону збереження енергії. Також Фарадей передбачив відкриття хвильової природи світла, електрики і магнетизму.

Фарадей зробив стільки відкриттів, що зараз, куди не глянь, ми суцільно користуємося його відкриттями. Всі його теорії були згодом науково обгрунтовані, чого не скажеш про багатьох інших великих учених.

За його видатні заслуги Королівським товариством Великобританії була заснована Медаль Фарадея - одна з найпрестижніших нагород у науковому світі.

Секрет успіху Майкла Фарадея

  • Використовуй те, що є під рукою;
  • Не бійся авторитетів;
  • Вчися у інших;
  • Розповідай про свої відкриття;
  • Намагайся докопатися до істини;
  • Шукай зв'язку в незв'язаних на перший погляд явищах;
  • Роби відкриття, що змінюють світ.

Запрошуємо до читальної зали №3 переглянути книжкову виставку "Цар фізиків".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.