24 серпня ми святкуємо річницю проголошення незалежності України, а 27 серпня - день народження Івана Франка, який закликав нас "навчитися чути себе українцями".

Намагаючись об'єднати такі визначні дати ми підготували буктрейлер "Нам пора для України жить". Основа відео це фото з історії незалежної України під супровід чудової пісні "Човен" на слова Івана Франка гурту "Один у каное".

Також запрошуємо до бібліотеки переглянути цікаві книжкові виставки до Дня Незалежності України.

 

Іван Франко писав:

"Ми мусимо навчитися чути себе українцями — не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіціальних кордонів. І се почуття не повинно у нас бути голою фразою, а мусить вести за собою практичні консеквенції. Ми повинні — всі без виїмка — поперед усього пізнати ту свою Україну, всю в її етнографічних межах, у її теперішнім культурнім стані, познайомитися з її природними засобами та громадськими болячками і засвоїти собі те знання твердо, до тої міри, щоб ми боліли кождим її частковим, локальним болем і радувалися кождим хоч і як дрібним та частковим її успіхом, а головно, щоб ми розуміли всі прояви її життя, щоб почували себе справді, практично частиною його."

Тож вітаємо всіх зі святом і закликаємо читати і відкривати для себе нові грані геніїв України, одним з яких безумовно є Іван Якович Франко!

 

Не пора, не пора, не пора

Москалеві й ляхові служить!

Довершилась України кривда стара,

Нам пора для України жить.

 

Не пора, не пора, не пора

За невігласів лить свою кров

І любити царя, що наш люд обдира, —

Для України наша любов.

 

Не пора, не пора, не пора

В рідну хату вносити роздор!

Хай пропаде незгоди проклята мара!

Під Украйни єднаймось прапор!

 

Бо пора ця великая єсть:

У завзятій, важкій боротьбі

Ми поляжем, щоб волю, і щастя, і честь,

Рідний краю, здобути тобі!

 

Іван Франко, 1880 рік


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.