Олександр Андрійович Іванов ( 1806 - 1858) - російський художник, творець творів на біблійні та антично-міфологічні сюжети, представник академізму, автор грандіозного полотна "Явище Христа народу".

Олександр Іванов народився в 1806 році в сім'ї художника. Навчався майбутній майстер в Імператорської Академії Мистецтв. За успіхи у малюванні ще в юнацькому віці він отримав дві срібні медалі а згодом дві золоті нагороди. Після цього Товариство заохочення художникам вирішило відправити Олександра в Італію для вдосконалення техніки живопису.

Більше 20 років тривала робота майстра над картиною «Явлення Христа народу». Історія створення її дуже цікава.

За три роки до цього художник написав полотно «Явище воскреслого Христа Марії Магдалині». Перед початком роботи над шедевром автором було виконано більше 600 етюдів. Іванов наполегливо шукав прообрази героїв картини серед друзів, випадкових перехожих на вулицях, ринках і так далі. Кожна фігура, на думку майстра, повинна була представляти цілий світ зі складною життєвою долею.

Працюючи над картиною, Іванов кілька разів змінює композицію. Він відрікся від умовностей академічного живопису. У властивій тільки йому манері художник реалістично зобразив обличчя людей, передавши їхні емоції. Великих успіхів він також домігся в передачі простору та об'єму. Велику частину часу роботи над шедевром майстер провів в Італії.

Що цікаво, картина так і не була закінчена. Цьому завадила прогресуюча хвороба очей живописця, а також зміна в його світогляді. В кінці роботи над полотном Іванов зневірився в тому, що релігійна проповідь, несуча істину за допомогою мистецтва, може сприяти перетворенню людини. Але і в такому незавершеному вигляді полотно представляє собою видатний зразок класичного монументалізму.

Трохи згодом після виставки картини художник Іванов захворів на холеру і помер. Після цього цар Олександр II за 15 000 рублів викупив полотно «Явлення Христа народу». Зараз картина зберігається в Третьяковській галереї.

З нагоди 210-річчя з дня народження Олександра Іванова бібліотека підготувала книжкову виставку у читальній залі №1 "Талант і відповідальність".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.