Щорічно у другу неділю травня ми відзначаємо День матері. В Україні він став офіційним тільки у 2000 році. А ось у багатьох інших країнах світу його святкують на державному рівні вже порівняно давно. З чого ж усе почалося?

Традиції вшанування матерів сягають глибокої давнини. Проте звернімося до кількох найближчих до нас століть. Так, у Великій Британії з XVII по XIX століття відзначали так звану «Материнську неділю», яка припадала на четверту неділю Великого посту.

У США першою людиною, яка закликала святкувати День матері, стала жінка на ім'я Джулія Ворд Гоув. Вона була відомою американською пацифісткою (тобто людиною, яка заперечує будь-яку війну). У 1872 році жінка висловила думку, що День матері повинен стати днем єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Але, на жаль, Джулію Ворд Гоув не підтримали ні у США, ні в інших країнах.

Однак через кілька десятків років знайшлася інша жінка, яка таки домоглася того, аби День матері став у Штатах національним святом. Анна Джарвіс із Філадельфії писала листи до різних установ із пропозицією присвятити один день у році вшануванню матерів.

І аж через 7 років її зусилля завершилися успіхом — у 1914 році президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом американських матерів. Невдовзі День матері почали масштабно святкувати ще 23 країни, серед яких — Індія, ОАЕ, Австралія. Ще понад 30 країн обрали для вшанування матерів інші дати.

Що ж до українців, то першими почали святкувати День матері представники нашої діаспори у Канаді — це відбулося у 1928 році. А вже наступного року це свято відзначали і на Західній Україні.

Травень, на який припадає День матері, вважається місяцем Пречистої Діви Марії. Українці здавна шанували Богородицю і прохали її про заступництво. Як Матір Божа захищає усіх людей, так кожна хороша мама любить і захищає своїх дітей. Тож саме час їй за це подякувати!

Вітаємо всіх мам з цим чудовим святом і запрошуємо переглянути книжкову виставку "У світі усе починається з мами".

МАТІНКО, МАТУСЮ

Матінко, матусю, посміхнись до мене,

Лагідно до себе й ніжно пригорни.

Сонечко ласкаве, люба моя нене,

Ти – неначе подих ранньої весни.

Ти для мене, рідна, – життєдайна сила.

Ти для мене, мамо, – чисте джерело.

І завжди для мене ти така ж красива,

У твоїх долонях сонячне тепло.

Матінко, матусю, зоре полум'яна,

Ти світи, не гасни ще багато літ.

Хай краса душевна у тобі не в'яне,

А любов безмежна зігріває світ.

Хай же не міліє доброти криниця,

Хай струмує радість сяєвом з-під вій.

Хай сумління буде чистим, як водиця,

Ти мене, матусю, щедро ним напій.

Хай печаль і смуток, горе і тривога

Не приходять в гості навіть уві сні.

Я за тебе, мамцю, помолюсь до Бога –

І на серці стане легко так мені.

Ти одна у мене най-най-наймиліша,

Ти най-най-найкраща, матінко моя.

Боже Милосердний, що ще є святіше,

Чим святе одвічно мамине ім'я!

Я прийду до тебе волошковим полем,

Я до тебе, нене, небо прихилю,

Бо тебе, кохана, світла моя доле,

Над усе на світі всім єством люблю!

АНЕЛІЯ КОРЖЕНІВСЬКА


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.