Природа завжди дивувала людину різноманіттям своїх проявів. В будь-якому куточку планети людство оточене багатством рослин і тварин. Безперечно, своє особливе і неповторне місце в природі займають птахи. До орнітофауни України належать 416 видів. Птахи оточують нас всюди: під час щоденних клопотів у саду чи городі, під час відпочинку на природі, навіть через щільно зачинені вікна будинку чути пташиний спів та галасливу метушню крилатих непосид.

Ластівку, горобця, синицю, сороку бачили і знають всі. Вони пристосувалися до життя поряд з людиною і не ховаються від нас. Голос зозулі, одуда чи соловейка багато хто чув, а от побачити цих птахів змогли одиниці.

Люди так звикають до присутності птахів у своєму житті, що не помічають проблем пташиного царства, а часто і самі стають винуватцями цих негараздів. За невеликий історичний проміжок часу, людство недбалими і нерозумними вчинками спричинило вимирання багатьох видів птахів по всьому світу. Починаючи з сімнадцятого століття на Землі зникло більше ста видів птахів. В наш час значна кількість видів знаходиться на межі вимирання.

Питання охорони, сприяння збільшенню чисельності та розширення ареалу проживання зникаючих видів птахів актуальне для всіх держав світу. Не стоїть осторонь цих проблем і Україна. Так, всі рідкісні види, що знаходяться під загрозою зникнення, занесені до «Червоної книги України» і охороняються державою. В місцях гніздування зникаючих популяцій створюються заповідники та інші спеціальні охоронні території.

До Міжнародного дня птахів співробітники читальної зали №1 підготували книжкову виставку "Наші пернаті друзі".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.