Всесвітній день письменника відзначається 3 березня за рішенням 48-го конгресу Міжнародного Пен-клубу, який відбувся 12-18 січня 1986.

Назва організації (PEN International) - складається з перших літер англійських слів Poets (поети), Playwrights (драматурги), Essayists (есеїсти, нарисовці), Editors (редактори) і Novelists (романісти), яка була заснована у 1921 році.

Пен-клуб - це міжнародне об'єднання письменників, яке "виступає на захисті принципів свободи інформації всередині кожної країни і між всіма країнами, його члени зобов'язуються виступати проти придушення свободи слова в будь-якій її формі у тих країнах і спільнотах, до яких вони належать, а також у всьому світі, коли це є можливим.

ПЕН-клуб активно виступає за свободу друку і проти довільного застосування цензури. ПЕН-клуб вважає, що необхідне просування людства до більш високих форм політичної та економічної організації вимагає вільної критики уряду, органів управління та політичних інститутів. Оскільки свобода передбачає добровільну стриманість, члени ПЕН-клубу зобов'язуються виступати проти таких негативних аспектів вільного друку, як брехливі публікації, навмисна фальсифікація, спотворення фактів або тенденційно ганебна їх інтерпретація ради політичних, групових і особистих цілей ".

На даний час діє 80 національних центрів Пен-клубу у 60 країнах світу, що працюють за власними програмами. Такі центри посилають своїх представників на міжнародний конгрес Пен-клубу, який проводиться по черзі в Європі, Азії, Африці та Америці.

ПЕН-центри проводять виставки, презентації, літературні вечори та зустрічі, беруть участь у різноманітних культурних заходах. Виступають проти расової дискримінації, міжнаціональної та міжконфесійної ворожнечі, за зміцнення взаємної поваги народів, за свободу слова.

Запрошуємо до абонементу художньої літератури переглянути книжкову виставку "Авангард українського письменства".

Вітаємо всіх майстрів слова зі святом і дякуємо за те що ви є!


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.