Левко Іванович Боровиковський (22 лютого 1806, (за іншими відомостями — 1808) с. Мелюшки Хорольський повіт на Полтавщині — 26 грудня 1889, там само) — український поет, фольклорист, етнограф. Опрацьовував фольклорні сюжети, звертався до народної поетики та ритміки.

До поетичної творчості Боровиковський прийшов від фольклору й під його впливом був усе життя. Писав частково російською мовою. Один із перших творів — балада "Молодиця" (1828). Великою популярністю користувалась балада "Маруся" (1829), що є вільною переробкою відомої "Светлани" В. А. Жуковського. В 30-і роки поет написав низку ліро-епічних творів: "Чарівниця", "Бандурист", "Ледащо" та інші, переклав "Фариса" і "Кримські сонети" А. Міцкевича, "Зимній вечір" та "Два ворони" О. С. Пушкіна, укладав словник української мови тощо. Ці твори друкувалися в журналах і альманахах "Вестник Европы", "Украинский альманах", "Ластівка", "Отечественные записки". Писав також байки і приказки, зібрані в однойменній збірці, що вийшла 1852 року в Києві. Був він також добрим педагогом.

Творчість Боровиковського позитивно вплинула на розвиток українського художнього слова. Він утвердив жанр ліричної балади, усталив байку-гумореску. Крім побутових тем і загальнолюдської моралі, окремі байки мають соціальний зміст. Це такі, як "Пан", "Суд", "Голова", "Громада" та ін. Його художній досвід використали в своїй творчості Л. Глібов, С. Руданський, радянські байкарі.

Нелегкий шлях пройшов сам поет, не легший — і його творчість. Лише 1967 року вперше з’явилося повне зібрання творів Левка Боровиковського, куди ввійшли, крім віршів і байок, прозові твори, фольклорні записи та листи. Він підтримував зв’язок з І. Срезневським, А. Метлинським, М. Максимовичем.

Левко Боровиковський — талановитий послідовник Івана Котляревського. Він опирався на кращі традиції стилю автора "Енеїди". Героїчний образ козака Енея знайшов дальший розвиток у ліро-епічних творах Боровиковського — баладах "Козак", "Палій" та ін. Він був поетом народним, відданим ідеї дальшого розвитку української літератури.

До 210-річчя від дня народження Левка Івановича Боровиковського бібліотека підготувала тематичний список "Л. І. Боровиковський: Моя байка — ні бійка, ні лайка...".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.