Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку, виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб – МОВА. Недарма говориться, що без усякої іншої науки ще можна обійтися, а без знання рідної мови обійтися не можна. І це справді так. Людина, яка не хоче знати рідної мови, руйнує те, що повинно стати фундаментом її особистості.

Міжнародний день рідної мови – день «підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності» – був проголошений на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в столиці Франції. Вперше він святкувався 21 лютого 2000 року в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі, вдруге, в 2001 році – в Афінах. В Україні це свято відзначається з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Українська мова пройшла нелегкий шлях. Однак, долаючи всі перешкоди, для багатьох мільйонів людей вона була і є рідною, є мовою їхніх дідів, батьків і буде також мовою їхніх дітей.

Рідна мова дорога кожному з нас. Рідною мовою ми вимовляємо наші перші слова і найкраще висловлюємо наші думки. Вона є базою, на якій усі люди розвивають свою особистість з моменту свого першого подиху, вона є тим, що підтримує нас протягом усього життя.

Любімо свою рідну мову, бо з нею наше майбутнє і майбутнє України!

До свята бібліотека підготувала книжкові виставки:

  • читальна зала №1 "Граматична веселочка";
  • читальна зала №2 "Барви української мови".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.