Крути, Крути! Це за Батьківщину
Стали муром, шанцем душ і тіл.
Крути, Крути! Мужньо, воєдино
Прямувати в найсвятішу ціль.
Крути, Крути! Час розплати близько.
Вже червоний ворог кари жде.
Крути, Крути! Вічне бойовисько
За майбутній, за світліший день.

Історія українського народу першої половини ХХ сторіччя є доволі сумною. Багато горя довелося пережити українцям, скільки крові було пролито...

Уже багато років поспіль 29 січня наша країна на державному рівні вшановує відвагу, вічну пам'ять студентам-гімназистам, які у січні 1918 року полягли у страшному бою біля залізниці Крути, що знаходиться між Бахмачем і Ніжином, під час наступу більшовицьких військ на Київ.

Не оголошена війна радянської Росії проти УНР розпочалася ще в середині грудня 1917 року. Більшовицьке угрупування, яке було сформоване з солдатів, брянських червоноармійців та балтійських матросів, очолював полковник М. Муравйов.

Ранок 29.01.1918 р. Станція Крути. Українські війська були готові до бою. Студентський курінь був поділений на 4 чоти по 28-30 чоловік. У четвертому були юнаки, які навіть не вміли стріляти.

Вже біля 9 год. ранку розпочався наступ, точився жорстокий бій, він тривав декілька годин, ці години були жахливими, а те що трапилося після битви, не можна забути, це буде у пам'яті кожного. Вже тоді, коли війська почали відступати, коли почали збирати трупи і поранених з поля бою, було помічено, що не вистачає однієї чоти, а це свідчило, що студентів було взято у полон, з якого ніхто не повернувся. Гімназисти були по-звірячому вбиті вояками Муравйова.

Незважаючи на великі жертви молоді, втримати Київ не вдалося. Він був захвачений червоними військами.

З воєнного погляду, бій під Крутами нічого особливого не представляв. Таких було багато під час громадянської війни, але трагічна загибель студентського куреня стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.

2006 року на залізничній станції Крути було відкрито Меморіал пам'яті героїв Крут. Це насипаний пагорб заввишки 7 метрів, на якому встановлено 10-метрову червону колону, що нагадує про подібні колони Київського Університету, звідки були більшість студентів під Крутами.

Запрошуємо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Волі народної дзвін".

Вічна пам'ять студентам, що загинули у битві під Крутами.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.