Коли в Європі тільки-но закінчилася одна з найкровопролитніших воєн тисячоліття — Друга світова, на іншому краї планети, у Сполучених Штатах Америки, зібралися представники різних народів і стали радитися: як зробити так, щоб на Землі більше ніколи не було таких воєн і щоби надалі життя всіх людей тільки поліпшувалося? Сила людей — в єдності. Тому вони об’єдналися і заснували найбільшу в світі міждержавну організацію.

Датою створення ООН вважається 24 жовтня 1945 року, коли набрав чинності статут ООН, підписаний у місті Сан-Франциско 51 країною-засновницею. Серед них була й Україна. Сьогодні Організація Об’єднаних Націй налічує 192 країни-учасниці (всього у світі є 247 країн). Згідно зі статутом, основними цілями ООН є: підтримання міжнародного миру та безпеки, вирішення мирними засобами міжнародних спорів; розвиток дружніх відносин між націями; здійснення міжнародного співробітництва у розв’язанні економічних, соціальних, культурних і гуманітарних світових проблем; заохочення та розвиток поваги до прав людини і основних свобод для всіх, незалежно від раси, статі, мови, релігії.

Для вирішення цих завдань у структурі ООН створено шість основних органів: Генеральну Асамблею, Раду Безпеки, Раду з економічних і соціальних питань, Раду з Опіки, Міжнародний суд та Секретаріат. Їхню діяльність координує штаб-квартира ООН, розташована в Нью-Йорку. Саме там відбуваються засідання найвищого органу поважної міжнародної організації — Генеральної Асамблеї, яка не лише вирішує, в яку «гарячу точку» планети послати своїх миротворців-волонтерів, а й кожні п’ять років обирає Генерального секретаря.

Асамблея значно розширила коло обговорюваних питань і тепер займається проблемами соціального та економічного розвитку, боротьбою з тероризмом, корупцією, незаконним обігом наркотиків, поширенням ВІЛ/СНІД, захистом жінок і дітей, просуванням основних принципів демократії.

Рішення Генасамблеї ООН щодо важливих питань, таких як проблеми миру і безпеки, прийом нових членів, вимагають більшості в дві третини голосів. Рішення з інших питань приймаються простою більшістю. Інтенсивний період роботи чергових сесій Асамблеї припадає на вересень-грудень кожного року, але вона може збиратися і в інший час за необхідності.

До свята бібліотека підготувала книжкову виставку "Україна в ООН: історичний екскурс" і тематичний список "ООН: Симфонія миру".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.