Чому це свято називають саме так? А тому, що День Святої Трійці припадає на 50-й день після Великодня.

У християн це свято сформувалося у 4-ому столітті. Саме тоді Церква прийняла догмат за яким Бог існує один у трьох іпостасях.

Це свято називається також Днем Святої Трійці. Остання назва пояснюється тим, що зішестям Святого Духа на апостолів відкрилася діяльність третьої Особи Пресвятої Трійці, і вчення Господа Ісуса Христа про Триєдиного Бога і участь Трьох Осіб Божества в домобудівництва спасіння людського роду досягло досконалої ясності і повноти.

Зелені свята – це дуже давнє свято, його святкували ще до прийняття християнства. Воно символізувало перехід від весняної пори до літньої. Саме на Зелені свята заклинали на добрий урожай, існував символ рослинності і дерев, які згодом збереглися.

Коли християни почали святкувати свято П’ятедисятниці, то вийшло так, що Зелені свята збігаються із Зеленими святами. З цього часу Зелені свята і П’ятидесятницю святкують разом і до Наших часів ця традиція збереглася.

Звичайно часи міняються, змінюються традиції та все ж деякі елементи свят збереглися.

Найперше це прикращати домівки клечанням. Клечання – це зелені гілки дерев.

Напередодні свята в суботу ввечері зелені гілки дерев вставляли в стріхи, ворота, двері. Це вже як дозволяє Ваша домівка.

В Україні існує традиція намаювати домівку не тільки ззовні, а й всередині.

Зокрема в хаті підлогу або долівку в хаті встеляли запашними травами: осокою, любистком, м’ятою, пижмою, ласкавцями, лепехою, листям горіха.

Запрошуємо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Трійця святая в любові єднає".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.