Хто ж такий "сучасний вожатий"? Це професія, посада, покликання або що?

У вожатих є таке веселе чотиривірш:

"Вожатий - професія птах,

І краще її не знайти.

З якою іншою роботою зрівняється

Дитячі серця запалювати? "

Можна сказати: "з дітьми на загоні грати", "палати за них підмітати", "в їдальню строєм тягати". І це все про вожатим.

Вожатий - ватажок, який веде вперед. Це сміливо і голосно. І поруч - побут, побутові дрібниці, які постійно треба помічати, виправляти, навчати.

Як багатогранно, всеосяжно, що і не схопиш, де ж суть, то головне, що може допомогти визначити, хто ж такий "сучасний вожатий"?

Батько, відправляючи дитину в табір, мріє про те, що дитина відпочине, познайомиться з новими друзями, стане сильнішим. Витривалішими, багато чому навчиться, приїде додому веселий, радісний, щасливий. Але багато батьків не здатні оцінити зміни, що відбулися з дитиною за зміну, для них головним є забезпечення безпечних умов для життя дитини.

Адміністрація, вручаючи вожатому його функціональні обов'язки, очікує, що вожатий буде творчим, талановитим лідером, у якого діти завжди зібрані, організовані, на загоні завжди чистота і порядок, чітко виконуються режимні моменти, вожаті піклуються про життя і здоров'я дітей.

Звичайно, найцінніше якість вожатих - молодість. Тільки молода людина, з величезним ентузіазмом, з надзвичайною активністю, з повною самовіддачею може підходити під ці вимоги.

Тільки молодість здатна без сну, без відпочинку, а головне - безкорисливо, творити, віддаючи всього себе дітям.

Відомий педагог С.А. Шмаков сказав: "Потрібно вожатська роботі віддати все: розум, здібності, сили, здоров'я, роки. І згадувати її із задоволенням. Але якщо від неї не защемить у грудях - це була не твоя робота".

На допомогу вожатим бібліотека підготувала книжкові виставки:

  • читальна зала №3 "Літній табір: гра за правилами";
  • читальна зала №4 "Літо – маленьке життя (поради вожатому)".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.