Сьогодні виповнюється 210 років з дня народження Ганса Крістіана Андерсена - данського письменника, казкаря, автора відомих у всьому світі казок «Стійкий олов'яний солдатик», «Гидке каченя», «Снігова королева», «Дюймовочка» та інших. Казки Андерсена перекладені більш, ніж 150 мовами світу, вони стали основою для численних екранізацій, мультфільмів, театральних постановок, балетів тощо.

У літературі Андерсен дебютував восени 1828 року як автор сповненого казкової містики твору «Прогулянки від Хольмен-каналу до східного мису острова Амагер». Видана на Новий 1829 рік, книжечка набула великої популярності й уже в квітні вийшов її другий наклад.

Приєднався до прогресивних романтиків, писав вірші, поеми, п'єси, нариси, романи.

З 1835 друкує казки, яких за 40 років написав 156. У цьому жанрі найповніше виявився художній талант Андерсена. Казки Андерсена тісно пов'язані з фольклором, дуже динамічні, в них багато гумору, фантастика поєднана з реальним життям; багато казок є гострою соціальною сатирою («Нове вбрання короля», «Соловей», «Кожному — своє місце», «Свині», «Слимак і кущ троянди», «Дюймовочка»). Жорстоким грошолюбам у казках протистоять прості бідні люди, що їх Андерсен наділяє найблагороднішими моральними рисами і якостями («Стійкий олов'яний солдатик», «Кресало», «Русалонька», «Дівчинка з сірниками», «Снігова королева»). Казки Андерсена пройняті соціальним оптимізмом і щирою вірою в краще майбутнє людства.

Українською мовою твори Андерсена перекладали Михайло Старицький, Марія Грінченко, Оксана Іваненко та інші. Марко Вовчок перекладала твори Андерсена російською мовою.

Запрошуємо до абонементу художньої літератури переглянути книжкову виставку "У королівстві Андерсена".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.